Erektilna disfunkcija ili impotencija je stanje koje utiče na 5-15% svih odraslih muškaraca. Ona se karakteriše kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcije u svrhu seksualnog odnosa. Ako se ne leči, erektilna disfunkcija može imati negativne posledice na odnose i samopouzdanje.

Kako nastaje erekcija u penisu

Srećom, to je poremećaj koji se može lečiti. Procenjuje se da oko 60% muškaraca koji pate od ovog stanja traži pomoć u lečenju i tretmanima.

Erektilna disfunkcija može biti uzrokovana mnogim faktorima, uključujuću lekovima, bolestima, alkoholom, umorom ili stresom. Ako imate impotenciju obavezno posetite doktora. Iako može izgledati kao neprijatna tema, važno je utvrditi uzrok jer to može biti simptom lošeg opšteg zdravstvenog stanja i može ukazati na pojavu dijabetesa ili bolesti srca.

Anatomija penisa u erekciji slika

Drugi tretmani uključuju promene načina života i specijalizovane lekove koji mogu da poboljšaju seksualni život i sposobnost da se održava erekcija.

Erektilna disfunkcija – Najčešći uzroci

Erektilna disfunkcija može biti uzrokovana raznim stanjima, uključujući kardiovaskularnim poremećajima ili diabetesom i ova stanja mogu uticati na dotok krvi u penis. Drugi fizički uzroci erektilne disfunkcije uključuju:

 • aterosklerozu
 • visok holesterol
 • visoki krvni pritisak
 • gojaznost
 • metabolički sindrom
 • multipla skleroza
 • nizak nivo testosterona
 • tretmani za rak prostate
 • operacije ili povrede koje utiču na karlicu.

Dodatno, odredjeni lekovi imaju sporedne efekte koji mogu izazvati impotenciju uključujući:

 • diuretike
 • lekove za visok pritisak
 • anti-depresive
 • anti-anksiozne lekove
 • antihitaminike
 • miorelaksante

Pušenje i konzumacija alkohola može da izazove erektilnu disfunkciju isto kao i stres i depresija.

erektilna disfunkcija uzroci

Konačno, psihološki faktori poput nesigurnosti, straha, krivice i nedostatak poverenja mogu da izazovo kod muškaraca da imaju problem sa održavanjem erekcije.

Erektilna Disfunkcija – Simptomi

Nesposobnost da se održi erekcija za seksualni odnos je glavni simptom ED. Simptomi još uključuju:

 • teškoće u postizanju erekcije
 • teško održavanje erekcije
 • nizak libido i smanjenu seksualnu želju

Smanjena seksualna želja?

Što su stariji neki muškarci imaju smanjeno interesovanje za seks. Nedostatak seksualne želje kod muškaraca može da bude uzrokovan različitim faktorima, uključujući alkohol, droge, lekove, nizak nivo testosterona, dijabetes, povreda glave ili  slabim radom štitne žlezde.

Psihološki problemi kao što su depresija, stres, iscrpljenost i problemi u vezi takodje mogu da izazovu smanjenu seksualnu želju.

erektilna disfunkcija tretman slika

Erektilna disfunkcija i smanjena seksualna želja nije isto stanje ali ova dva poremećaja često mogu da budu u vezi. Srećom, ako je gubitak seksualne želje uzrokovan erektilnom disfunkcijom dobijanjem odgovarajćeg tretmana i lečenjem mogu da se reše problemi libida i da se povrati zdrav seksualni apetit.

Ako se simptomi javljaju samo povremeno, malo je verovatno da imate problem sa ED. Svi muškarci ponekad  imaju teškoće sa dostizanjem ili održavanjem erekcije. Ako se erektilna disfunkcija razvija postepeno, a simptomi se pogoršavaju vremenom, možda postoji fizički uzrok.

Ako se simtpomi pojavljuju iznenada a i dalje imate noćne erekcije ili dok masturbirate, problem verovatno ima psihološku komponentu i može ali ne mora da ima svoj fizički uzrok.

Erektilna disfunkcija – Sprečavanje

Način života može da utiče na vašu mogućnost da dobijete i održavate erekciju. Vaš lekar treba pažljivo da prati ako patite od hroničnih bolesti naročito ako imate srčane bolesti ili dijabetes. Vežbanje i zdrava i uravnotežena ishrana ishrana može poboljšati vašu sposobnost da imate kvalitetnu erekciju.

erektilna disfunkcija sprecavanje slika

Izbegavajte pušenje, previše alkohola i smanjite stres.

Dijagnostikovanje

Vaš doktor može doći do uzroka impotencije ispitivanjima koja uključuju:

 • testovima krvi da bi se proverio nivo testosterona, holesterol i nivo šećera u krvi
 • analiza urina za proveru osnovnog zdravstvenog stanja
 • ultrazvuk za proveru protoka krvi u penisu
 • psihološka procena

Vaš doktor će proveriti kompletnu medicinsku istoriju i postavljati vam pitanja o ličnoj i seksualnoj istoriji. Relevantne informacije uključuju:

 • spisak trenutnih lekova, vitamina i dodataka koje koristite
 • učestalost, trajanje i kvalitet erekcije
 • pianja o trenutnim odnosima i seksualnim partnerima

Ova pitanja mogu vam delovati lično, ali ove informacije mogu biti važan instrument vašem doktoru i mogu biti od ključnog značaja za dijagnozu i lečenje uzroka erektilne disfunkcije.

Život sa erektilnom disfunkcijom

Postoje brojni tretamani za lečenje impotencije. Uzrok i ozbiljnost vašeg stanja će dati uvid vašem doktoru da utvrdi koje će tretmani biti najefikasniji.

Vaš lekar može preporučiti jednostavne promene u načinu života u lečenju kao što su: zdrava ishrana, vežbanje, smanjenu potrošnju alkohola, prestanak pušenja ili vežbe za oslobadjanje od stresa.

Ako su vaši problemi psihološke prirode, psihoterapija može pomoći da prebrodite vaše mentalne barijere. Vaš partner može da vam pomogne da prodjete kroz proces razvojem kvalitetnije intime i pružanjem podrške.

Oralni lekovi kao što je Kamagra Gel takodje mogu biti veoma korisni za neke muškarce. Kamagra Gel podiže nivoe azotnog oksida koji relaksira mišiće u penisu i povećava proticanje krvi. Možete uzeti pola ili celu dozu gde se kod korišćenja mogu javiti različiti neželjeni efekti: crvenilo, glavobolje, vizualne promene ili mučnina.

Vaš lekar će odrediti koji je lek i koja je doza prava za vas,

Ne uzimajte lekove ako:

 • uzimate nitrate koji su propisani za bol u grudima
 • uzimae lekove za razredjivanje krvi, alfa blokatore ili lekove za visok pritisak
 • imate srčana oboljenja
 • ste imali šlog
 • imate dijabetes, visok ili nizak krvni pritisak

Obavezno recite vašem doktoru ako patite od bilo kog gore navedenog stanja i koristite bilo koje medikamente. Ako oralni lekovi nisu dobri za vas, vaš lekar vam može preporučiti drugačiji tretman. Druge opcije uključuju: penis pume, implante za penis i operaciju krvnih sudova.

Erektilna disfunkcija – Lečenje

Pre lečenja ovog problema, koji pogađa uglavnom muškarce srednjih godina, treba odrediti uzrok problema te na osnovu njega primeniti prikladan način lečenja.

Jedan od najbolji načina tretiranja ovog problema jeste svakodnevno vežbanje, odnosno aerobne vežbe koje uspešno otklanjaju probleme erektilne disfunckije.

Takođe, prestanak pušenja će drastično da olakša i ubrza postizanje erekcije.

Ukoliko pomenute stvari ne donose pozitivne rezultate, erekcija vakuumom kao i oralna farmakoterapija će biti sledeći načini lečenja ovog problema koji može ozbiljno da naruši zdravlje muškarca.

Pored ove dve metode, tu su i injekcije za penis kao i implanti za penis koji se ugrađuju hiruškim putem.

Oralno lečenje

Ciklični nukleotidi fosfodiesteraze su enzimi koji efikasno eliminišu ciklične nucleotide cikličnog adenozin monofosfata, odnosno guanozin monofosfata.

Fosfodiesteraze su prisutne u raznim oblicima unutar naših tela a jedan od najpoznatijih oblika jeste PDE5. Inhibicjom PDE5 se povećava količina cikličnog guanozin monofosfata (cGMP) koji povećava protok krvi kroz penis i genitalno područje muškarca. Jedan od najpoznatijih lekova za tretiranje ovog problema jeste Kamagra Gel.

Lokalna sredstva

U kombinaciji DDAIP-a (pojačivač dodira) i alprostadila se pravi prvi lek koji se koristi kao polazna tačka za lečenje erektilne disfunkcije.

Ukoliko se radi o težim oblicima ED, metoda lečenja lokalnim lekovima ne može biti toliko efikasna koliko bi bila u nekim početnim fazama ovog problema.

Kombinacijom pomenutih supstanci se pravi se Vitaros preparat koji se u razvijenim zemljama uveliko koristi za rešavanje problema ED.

Ubrizgavanje lekova

Sledeći način tretiranja impotencije se sprovodi ubrizgavanjem određenih lekova u penis muškarca, kako bi se podstakla erekcija.

Najčešći lekovi koji se ubrizgavaju su:

 • papaverin,
 • fentolamin i
 • prostaglandin E1.

Ovaj način se koristi kod težih slučajeva impotencije, te zahteva odlično znanje anatomije, medicine i farmakologije.

Ekstrapolacija – Terapija šok talasima

Sam pojam ekstrapolacije označava primenu zakonitosti iz već poznate oblasti/tehnologije na područje koje još uvek nije do kraja ispitano i istraženo.

Ovaj vid terapije je inovativan način lečenja erektilne disfunkcije, bez upotrebe bilo kakvih lekova, operacija i nuspojava.

Pincip rada se može uporediti sa tehnologijom u urologiji, karidiologiji ili ortopediji, gde se posebnim spektrima energije uz pomoć specijalno napravljenih aparata, razbija kamenje u bubrezima.

Upotreba pumpi

Ove takozvane penis pumpe se primenjuju u slučajevima kada ni jedna druga metoda za lečenje erektilne disfunkcije ne daje rezultate.

Iste su odobrene od strane FDA ali je potreban recept kako biste dobili ovu pumpu.

Rade na principu vakuma, odnosno koriste negativni pritisak – pumpa se pričvršćuje kompesionim prstenom za penis pa se veoma brzo i lako postiže erekcija. Treba napomenuti da postoje i pumpe koje navodno povećavaju obim i veličinu penisa, a mogu da se koriste i kao dodatni stimulans pri masturbaciji.

To su dve različite vrste pumpi a koriste se neposredno pre seksualnog odnosa.

Rešavanje ED putem operacije

Operacija je poslednja metoda lečenja erektilne disfunkcije i koristi se kada sve ostale metode ne daju pozitivne rezultate.

Protetski implanti ili veštačke šipke se ubacuju hiruškim putem u penis pa se na taj način postiže i održava erekcija.

Lečenje putem alternativne medicine

FDA ne odobrava korištenje bilo kakvih metoda za lečenje ukoliko iste nisu odobrene od strane te agencije. Ipak, postoje mnogi proizvodi koji su na biljnoj bazi a koji leče uspešno problem impotencije.

Međutim, ne postoji slučaj koji jasno ukazuje na efikasnost ovih proizvoda.

Erektilna disfunkcija kroz istoriju

Istorijski gledano, krajem XVI I XVII veka u Francuskoj se erektilna disfunkcija smatrala zločinom, tj.bila je legitiman osnov za razvod braka.

Ukoliko bi neko podneo zahtev i impotenciju naveo kao razlog, sudski veštaci su morali da urade inspekciju kako bi se uverili da je zahtev legitiman.

Ova praksa je trajala sve do 1677.godine kada je zvanično i ukinuta, jer se smatrala nepristojnom.

Tokom 1920-ih godina, Džon Brinkli je počeo da razvija koncept lečenja impotencije pa je tako kreirao prve programe ugrađivanja implanata.

Međutim , prvi značajan korak na ovom polju je načinjen 1983.godine kada je Giles Brendli šokirao publiku, pokazavši “veštački stvorenu” erekciju.

Ubrizgavanjem alfa-blokada u penis, Giles je otkrio rane početke efikasnog lečenja erektilne disfunkcije, što je kasnije poslužilo kao odličan odskok u kreiranju preparata za tretiranje ovog poremećaja.

Novija istraživanja

Jedno od najnovijih istraživanja na ovom polju jeste terapija genima. Radi se o razmeni gena u penis muškarca.

Metoda još uvek nije 100% istražena, ali se može očekivati u skorije vreme pojava komercijalne upotrebe ovakvog načina lečenja.

Tx2-6

Brazilski pauk u svom organizmu sadrži Tk2-6 toksin koji izaziva jake erekcije kod muškaraca. Stručnjaci prognoziraju da će se u skorije vreme napraviti preparat, koji će biti kombinacija ovog toksina i postojećih lekova za impotenciju, koji će uspešno da leči problem impotencije. 

Summary
Erektilna disfunkcija - Simptomi, Uzroci i Lečenje - (2019)
Article Name
Erektilna disfunkcija - Simptomi, Uzroci i Lečenje - (2019)
Description
Erektilna disfunkcija, ili ED, je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za seksualni odnos. Uzroci uključuju lekove, hronične bolesti, slab protok krvi u penisu, previše alkohola ili umora.
Author
Publisher Name
Malteze

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.