Libido je nagon za seksom

libido slika

Libido je u nauci definisan kao generalni nagon za seksom ili želja za seksualnom aktivnošću kod pojedinačne osobe. Gubitak libida, poznat i kao smanjeni nagon za seksom, je čest problem koji se javlja kako kod muškaraca tako i kod žena u nekom trenutku njihovog života.

Već neko vreme je u stručnoj literaturi zabeleženo da sa godinama direktno raste i gubitak libida kod žena kao i pojava erektilne disfunkcije kod muške populacije.

Kad smo već upoznati sa tim, treba napomenuti da gubitak libida i erektilna disfunkcija, nikako nisu neizbežan deo starenja, već da postoje brojni načini kojima se to može kontrolisati.

Da bismo adekvatno procenili stanje libida i ustanovili načine i mehanizme njegovog povećanja, veoma je važno da razumemo svoje telo, telesne funkcije i koje uticaje ono može imati na seksualni nagon. Takođe, i koji su sve faktori koji imaju uticaj na libido, njegovo smanjenje, kao i na koji način ga možemo povećati.

Tradicionalno, testosteron i estrogen su u medicini poznati i definisani kao muški i ženski seksualni hormon.

To nas dovodi do prvog pitanja koje se i samo nameće, šta su zapravo ovi hormoni, kako oni nastaju, koja je njihova funkcija i koji su njihovi uticaji na seksualni nagon kod svakog pojedinca?

Androgeni

 Androgeni su uobičajeni termin koji koristimo za bilo koju prirodnu ili sintetičku materiju koja primarno utiče na rast i razvoj muškog reproduktivnog sistema. Uključujući i prateće aktivnosti formiranja svih muških seksualnih organa i razvoja sekundarnih seksualnih karakteristika kod muškaraca.

Testosteron je najdominantniji i najvažniji androgen koji ne samo da ima glavnu ulogu u reproduktivnom sistemu, već i ima brojne uticaje na mnoge druge organe.

Ostali androgeni uključuju androstenedion, 5α-dihidrotestosteron (DHT), koji nastaje iz testosterona uz pomoć enzima 5α-reduktaze, dehidroepiandrosteron (DHEA), DHEA sulfat (DHEA – S), i sintetički androgeni u svojim mnogim steroidnim esterskim varijacijama ( na primer, testosteron cipionat, dekanoat, undekanoat, enantat, propionat, heptilat, kaproat, fenilpropionat, isokaproat i acetat).

Baš kao i testosteron, DHT je veoma važan hormon u seksualnom razvoju svakog muškarca. DHT u embrionskom razvoju uzrokuje diferencijaciju penisa, skrotuma, prostate i njihovo formiranje i sazrevanje tokom puberteta i održavanje optimalne funkcionalnosti tokom odraslog života.

U poznijim stadijumima života, DHT doprinosi u gubitku kose, rastu prostate, i povećanom radu lojnih žlezda.

DHT je više biološki aktivan od testosterona, jer se vezuje za androgene receptore čak 15 puta jače od testosterona, ali nivoi u kojima cirkuliše su značajno manji od nivoa i količine testosterona u muškom sistemu.

DHT se može smatrati hormonom koji ima uglavnom parakrine odnosno autokrine akcije delovanja u targetiranom reproduktivnom tkivu, jer se ne luči direktno u krvotok.

Stoga je testosteron i najčešći seksualni steroid koji se može naći u cirkulaciji među muškom populacijom.

Androgeni receptori (AR) su u širokoj meri zastupljeni u mnogim ćelijama – tkivima, uključujići delikatne vaskularne mišićne ćelije i endotelijalne ćelije.

Aktivacija AR može varirati od toga da li se koriste, tj. detektuju prirodni ili sintetički, komercijalno dostupni hormoni, kao i da li su metabolički produkti androgena generisani ili ne [npr. testosteron se metaboliše od strane5α – reduktaze u višestruko potentniji AR ligand, DHT; sa druge strane, testosteron se može metabolizovati od strane CYP19A1 u primarnu formu estrogena, 17β – oestradiol].

Efekti aktivacije androgenih receptora (AR) variraju i u odnosu na to da li se testiraju iz tkiva ili ćelija muškaraca ili žena, kao i da li je prisutna i neka osnovna, prethodna bolest.

Testosteron i Libido

Testosteron igra ogromnu ulogu u formiranju reproduktivnih tkiva kod muškaraca, a nalazi se u sistemima jedinki sisara, reptila, ptica i drugih kičmenjaka.

Kod muškaraca, testosteron naglašava sekundarne seksualne karakteristike poput povećanja mišićne mase, koštane mase kao i rast telesnih malja.

Više od 95 % testosterona se proizvodi u testisima kod muškaraca i luči preko Leydigovih ćelija (interstitial ćeliije testisa) kao odgovor Luteinizirajućih hormona (LH) koje proizvodi hipofiza posle serije enzimskih reakcija koristeći molekule holesterola.

Male količine testosterona se luče i u zoni retikularis koja se nalazi u nadbubrežnim žlezdama.

Dok odrasli ljudi, muškarci proizvode oko 10 puta više testosterona od žena, ne treba zaboraviti da su žene jako osetljive na ovaj hormon.

Kod žena, tekalne ćelije u jajnicima stvaraju testosteron, proizvodnju testosterona takođe čini i placenta, kao i adrenalni korteks u mozgu.

Iako se oko 7 % svog testosterona pretvori u DHT putem citohrome P – 450 enzima, 5α – reduktaze (enzim koji je jako izražen u muškim seksualnim organima i folikulama kose) kod muškaraca, mala količina ( oko 0.5 posto) se pretvara u estradiol putem aromataze (CYP19A1, enzim koji je najviše izražen u  mozgu, jetri, alilipozi i kardiovaskularnim tkivima).

Umanjena proizvodnja testosterona u testisima muškaraca se u medicini klasifikuje kao hipgonadizam.

Ova klasifikacija može biti primarna, sekundarna ili mešovita.

Primani hipogonadizam je nemogućnost testisa da proizvedu dovoljno testosterona, dok je sekundarni hipogonadizam uzrokovan smanjenjem produkcije luteinizirajućeg hormona. Hipogonadizam se može i klasifikovati prema vremenu nastupanja i to kao predpubertetski i postpubertetski hipogonadizam.

Nivoi testosterona polako kreću da opadaju posle navršene 40. godine. Do svoje 80 godine, više od 50 posto muškaraca će imati niske nivoe testosterona (vodeći se referentnim rasponom definisanim prema ne gojaznim, zdravim mladim muškarcima ne starijim od 40 godina).

Kod dama, testosteron se proizvodi u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama, kao i konverzijom proandrogena u perifernim tkivima. Nivoi se postepeno smanjuju u 20-im i 30-im godinama.

Ne postoji nagli pad i smanjenje tokom menopauze, jedini način za tako nešto je u slučaju hirurške menopauze. Testosteron se takođe pretvara i u estrogen putem aromataze u mnogim tkivima, te je testosteron veoma važan izvor estrogena kod žena koje su u menopauzi.

Uloga seksualnih hormona u seksualnom nagonu

Libido kod muškaraca

 Estradiol, predominantna forma estrogena, igra značajnu ulogu u muškoj seksualnoj funkciji. Estradiol je kod muškaraca ključan u kontrolisanju libida, pravilnoj i zdravoj erektilnoj funkciji i sprermatogenezi ( proizvodnji spermatozoida).

Receptori estrogena, kao i receptori aromataze, enzima koji je zadužen za pretvaranje testosterona u estrogen, su najviše zastupljeni u mozgu, penisu i testisima, dakle najvažnijim organima za seksualnu funkciju.

U mozgu, sinteza estradiola je veća, u onim delovima koji su zaduženi za seksualno uzbuđenje.

Kod muškaraca, uz mozak i penis, receptori estrogena se mogu naći uzduž i popreko corpus cavernosuma (erektivnog tkiva penisa) sa povećanom koncentraciom u okolini neurovaskularnih čvorova.

Efekti estradiola na libido muškarca se mogu primetiti na više nivoa regulacije, koji počinju direktno sa efektima na mozak. Smatra se da se kod sisara, delovi mozga zaduženi za seksualnu stimulaciju i ponašanje, aktiviraju feromonima koji imaju posebne efekte na autonomni nervni sistem. Ovi efekti ubrajaju brojne promene, kao što su promene ponašanja, raspoloženja i seksualnu uzbuđenost. Feromoni dovode do povećane aktivnosti medialnog preoptičkog režnja, kao i spoljašnjeg hipotalamusa.

Libido kod žena

Estrogen receptori se u velikom broju nalaze u vagini, vestibulama vulve, eretre i trigona bešike, kao i na autonomnim senzorskim neuronima u vagini i vulvi.

Najaveća koncentracija receptora estrogena se svakako nalazi u vagini, dok je alfa estrogen receptor skoro isključivo aktivan post menopauzno.

Testosteron receptori su uglavnom koncentrisani u vulvalnom tkivu, a manje u vagini, gde sa druge strane, obrnuta situacija je primećena sa receptorima progesterona.

Oni se nalaze samo u vagini i vulvo vaginalnom epitelnom spoju.

Uzroci koji dovode do smanjenja ili kompletnog gubitka libida

 Smanjenje libida ili gubitak istog, je često dovođen u vezu sa problemima u vezi, stresom i umorom. To takođe može biti i pokazatelj da se radi o nekom ozbiljnijem problemu, kao što su razni hormonski disbalansi ili možda nešto teže.

Kao što je svaki čovek različit, tako se i seksualni nagoni razlikuju, te je jako teško reći šta je to “normalan” libido.

Hormonski

To je nizak libido kod muškaraca u slučajevima da su nivoi testosterona u organizmu niži od optimalnih vrednosti.

Problemi u vezama

 Da bismo procenili da li je stanje vaše veze faktor koji utiče na smanjenje vašeg libida ili ne, prvo što treba da uradite je da pitate jedno prosto pitanje: “da li sam srećan u ovoj vezi?” U zavisnosti od odgovora nastavite dalje.

Onda biste trebali da uzmete u obzir sve brige, strahove i nedoumice koje eventualno imate, i stavite ih u kontekst, kako i da li one mogu da utiču na vaš seksualni život.

Neki načini kojima nezdrava veza može da utiče na smanjenje ili gubitak libida su:

 • Smanjenje ili gubitak seksualne privlačnosti prema partneru
 • Nerešeni konflikti i česte svađe
 • Prebliskost do koje vremenom može doći (partner vam postane više kao prijatelj nego ljubavnik)
 • Loša komunikacija
 • Nedostatak poverenja
 • Fizički seksualni problem

Seksualni problemi

Fizički seksualni problemi mogu doprineti gubitku seksualnog nagona. Fizički seksualni problemi mogu biti sledeće prirode:

 • Problemi vezani za ejakulaciju, poput prevremene ejakulacije, zakasnele ejakulacije ili retrogradne ejakulacije.
 • Erektilna Disfunkcija (ED) i impotencija
 • Slaba vaginalna lubrikacija
 • Bolan snošaj
 • Nemogućnost ostvarivanja orgazma
 • Nevoljno grčenje vagine ( stanje poznato kao vaginizam)

Stres, Anksioznost i Premor

Stres, anksioznost i premor se i te kako mogu ispoljiti na telo čoveka, i to na više načina, pogoršavajući kvalitet života, sna, sreće, a i nagona za seksom.

Dakle, veoma je važno da se posvetimo problemu i uzrocima stresa, umora i anksioznosti u samom korenu, kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

Depresija

Depresija je totalno drugo stanje, nikako ne nesreća ili kratkotrajna tuga koja je svima ponekad bliska. To je ozbiljna bolest koja se ispoljava na sve aspekte života, pa i na seksualni aspekt.

Uz smanjenje seksualne želje ili kompletnog gubitka iste, depresija može doći do izražaja na sledeće načine:

 • Ekstremna tuga koja nikako ne prolazi
 • Osećanje beznadežnoti i nemoći
 • Gubitak interesovanja ili zadovoljstva za stvarima koje ste nekad jako voleli

Starenje i menopauza

Sve što ste stariji, veća je verovatnoća da ćete iskusiti neki vid gubitka seksualnog nagona. Uprkos tome, gubitak libida nije nužno vezan za starenje i do njega ne mora doći.

Do gubitka može doći zbog mora drugih faktora kao što su:

 • Sve niži nivoi seksualnih hormona (estrogen and testosteron) tik pre, za vreme i posle nastupanja menopauze kod žena
 • Sve niži nivoi seksualnih hormona (testosteron) kod muškaraca
 • Zdravstveni problemi koji su vezani za godine, kao na primer problemi sa kretanjem
 • Neželjeni efekti vezani za upotrbu određenih lekova ( što smo stariji, sve je veća verovatnoća da će nam trebati neka medicinska terapija)

Trudnoća, porođaj i dojenje

Veoma je česta pojava da žena izgubi interesovanje za seks tokom trudnoće, ili po rođenju i dok je u procesu dojenja.

Do toga možda dolazi zbog neke od sledećih stvari:

 • Promene u hormonskim balansima
 • Promene u telu i psihički problemi vezani za ličan izgled
 • Premor, umor, iscrpljenost
 • Bol tokom seksa uzrokovan povredom, recimo posekotinom, ili cepanjem kože tokom porođaja
 • Menjanje prioriteta i fokusiranje na brigu o dobrobiti i zdravlju deteta

Potpuno je normalno i očekivano da svi ovi problemi vremenom prođu.

Prisustvo neke bolesti

Bilo koji dugotrajni medicinski problem može imati određeni uticaj na seksualni nagon.

To može biti reakcija na fizičku ili emotivnu iscrpljenost koju organizam trpi, a može biti i nuspojava usled lekova koje pijemo za rešenje problema.

Smanjenje ili gubitak libida može biti usko povezan sa sledećim stanjima:

 • Srčana oboljenja
 • Dijabetes
 • Hipotiroidizam, slabije aktivna štitna žlezda – stanje kod kojeg štitna žlezda luči manje hormona
 • Hipertiroidizam, pojačano aktivna štitna žlezda – stanje kod kojeg štitna žlezda luči više hormona
 • Rak
 • Hirurška intervencija – na primer, operacija otklanjanja jajnika i materice kod žena

Lekovi i kontracepcija

Pojedini lekovi kao neželjeni efekat imaju smanjenje ili gubitak libida. Neki od tih lekova uključuju sledeće:

 • lekove za visok ili nizak krvni pritisak (hipertenzija i hipotenzija)
 • mnogi tipovi lekova protiv depresije (na primer, selektivni inhibitori preuzimanja serotonina ili skraćeno SSRI, su poznati kao ubice libida)
 • lekovi protiv epi napada, kao što je topiramat
 • lekovi koji se koriste kod psihotičnih epizoda, antipsihotici, poput haloperidola
 • Lekovi za stanja uvećane prostate, na primer finasterid
 • Lekovi koji se koriste kao terapija kod raka prostate, kao što je ciproteron
 • hormonalne kontraceptivne metode, poput kombinovanih hormonalnih kontraceptiva ( pilula, flaster ili prsten), pilula sa progesteronom, ugradnja kontraceptivnih implantata i kontraceptivna inekcija
 • 5-alfa reduktaze inhibitori – finasterid i dutasterid

Molimo vas da razumete sa gore navedena lista nije kompletna.

Alkohol i droga

Konzumiranje prekomernih količina alkoholnih pića tokom dužeg vremenskog perioda može smanjiti seksualni nagon kod pojedinca, te je preporučeno da se ne preteruje u opijanju i konzumacija alkohola svede na minimum.

Muškarcima i ženama se ne savetuje unošenje više od 14 alkoholnih jedinica (1 alkoholna jedinica je jedno piće, 0.5l piva ili 0.2l vina ili 0.03l žestine) tokom jedne nedelje.

Uzimanje droga se svakako ne savetuje.

Seksualno interesovanje / Poremećaj Uzbuđenja (SIAD) kod žena

Prema istraživanjima sprovedenim od strane Julije Velten 2017. godine objavljenim u PLos One žurnalnu, jedna od najčešćih seksualnih muka kod žena je gubitak ili manjak seksualne želje.

Gubitak seksualnog interesovanja je definisan u 5 – om izdanju Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Dijagnostički i Statički Vodič kroz Mentalne Poremećaje DSM-5) kao

Poremećaj uzbuđenja kod seksualnog interesovanja (SIAD).

Dijagnoza ovog poremećaja zahteva najmanje tri prisutne stavke od sledećih:

 • vidljivi manjak interesovanja za seks,
 • manjak ili izostanakk seksualnih misli,
 • nedostatak receptivnosti na partnerove seksualne pozive i seksualno ponašanje,
 • smanjenje ili izostanak zadovoljstva tokom seksualne aktivnosti,
 • smanjena reaktivnost na erotske okidače, i
 • umanjeni fizički signali seksualnog uzbuđenja.

Potreba za povećanjem seksualne uzbuđenosti tokom seksualne aktivnosti može biti posebno relevantna za žene sa SIAD-om, jer je značajan broj ovih žena izvestio o nedostatku seksualnog uzbuđenja ili smanjenom osećaju seksualnog uzbuđenja, iako nemaju teškoće da se fizički uzbude.

Genitourinarni sindrom menopauze

Genitourinarni sindrom menopauze (GSM) je novi termin za stanje koje nam je do sada bilo poznato kao vulvo vaginalna atrofija (VVA).

Ovo je precizniji i inkluzivniji termin kojim opisujemo mnogobrojne promene koje se odvijaju na spoljnim delovima genitalija ( uključujući i vulvu), tkiva karličnog dna, bešike i uretre, i seksualne posledice gubitka seksualne funkcije i libida, prouzrokovanih hipoestrogenizmom tokom tranzicije u menopauzi i posle menopauze.

Ove genitourinarne promene nastaju prevashodno kao odgovor na smanjeni nivo estrogena i starenje i ne smiruju se vremenom.

Simptomi deficijencije, odnosno manjka estrogena, u genitourinarnom traktu muče više od 50 posto žena i imaju negativne uticaje na kvalitet života, socijalnu aktivnost i veze seksualne prirode. GSM je hroničan i progresivan sindrom koji se često ne dijagnostifikuje i ne leči, već se zanemaruje.

Samim smanjenjem, odnosno gubitkom estrogena, mogu nastupiti anatomske i funkcionalne promene, koje mogu dovesti do fizičkih simptoma genitourinarnog trakta i tkiva.

U tkivima dolazi do smanjenja kolagena i elastina, dolazi do promena na finim mišićnim ćelijama i njihovim funkcijama, dolazi do smanjenja u broju krvnih sudova i vezivnih tkiva što uzrokuje stanjivanje epitela, smanjuje se protok krvi, kao i elastičnost tkiva.

Stanjivanje je takođe usko povezano sa promenama na vaginalnim ćelijama epitela.

Simptomi GSM-a su manifestacije promena koje se javljaju tokom menopauze i dovode do problema vezanih za vaginalnu suvoću, gubitak podmazivanja, dispareuniju, prolaps vaginalnog zida, vaginalno krvarenje i pražnjenje.

Peckanje vulve, suvoća, iritacija ili svrab i dispareunija pri ulasku sa fisurama su neki od simptoma u vulvuli.

Urinarni simptomi uključuju česte i ponavljajuće infekcije mokraćnih puteva, hitnost i nemogućnost suzdržavanja nagona, stresnu inkontinenciju, disuriju i probleme pri pražnjenju.

Može doći i do gubitka libida, dispareunije pri ulasku, unutar vagine ili duboko u karlici kao i seksualne disfunkcije pri  uzbuđenju i orgazmu. Krvarenje ili stvaranje mrlja mogu se pojaviti tokom ili nakon seksa.

Dispareunia je definisana kao poteškoća pri seksu ili više kao bol pri snošaju.

Reference

Svim linkovima se pristupalo u periodu od 12 – 17 Decembra 2018 godine

https://www.nhs.uk/conditions/ejaculation-problems/

Naziv studije – Interocepcija i seksualni odgovor kod žena sa slabo izraženom seksualnom željom

Autor – Julia Velten, Kustovanje podataka, formalna analiza, pisanje – originalni nacrt, pisanje – pregled i uređivanje i Lori A. Brotto, Konceptualizacija, Kustos podataka, Prikupljanje finansijskih sredstava, Istraživanje, Metodologija, Administracija projekata, Resursi, Pisanje – originalni nacrt, Pisanje – pregled i uređivanje , Gilles van Luijtelaar, Editor

Izvor – PLoS One. 2017; 12(10): e0185979. Objavljeno preko interneta 2017 Oct 11. doi: [10.1371/journal.pone.0185979]

Link – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5636106/

Naziv studije – Uloga estradiola u pravilnoj muškoj reproduktivnoj funkciji

Izvori – Asian J Androl. 2016 May-Jun; 18(3): 435–440. Objavljeno preko interneta 2016 Feb 23. doi: [10.4103/1008-682X.173932]

Link – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4854098/

Naziv studije – Terapija testosteronom kod hipogonadalnih muškaraca: sistematski pregled i mrežna meta analiza

Izvori – BMJ Open. 2017; 7(11): e015284. Objavljeno preko interneta 2017 Nov 16. doi: [10.1136/bmjopen-2016-015284]

Link – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5701987/

Naziv studije – Neželjeni efekti i sigurnost korišćenja inhibitora 5-alfa reduktaze (Finasterid, Dutasterid): sistematski pregled podataka.

Izvori – J Clin Aesthet Dermatol. 2016 Jul;9(7):56-62. Epub 2016 Jul 1.

Link – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27672412

Naziv studije – Genitourinarni sindrom u menopauzi

Autori – Elizabeth Farrell AM

Izvori – Volume 46, No.7, 2017 Pages 481-484

Link – https://www.racgp.org.au/afp/2017/july/genitourinary-syndrome-of-menopause/

Naziv studije – Prednosti i rizici lečenja testosteronom za hipoaktivni poremećaj seksualne želje kod žena: kritički pregled studija objavljenih u decenijama koje su bile pre i posle pojave inhibitora fosfodiesteraze tipa 5

Autori – Sandra Léa Bonfim Reis i Carmita H. N. Abdo

Izvori – Clinics (Sao Paulo). 2014 Apr; 69(4): 294–303. doi: [10.6061/clinics/2014(04)11]

Link – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3971358/

Naziv studije – Reaktivne vrste kiseonika: igrači u kardiovaskularnim efektima testosterona

Autori – Rita C. Tostes, korespodentni autor, Fernando S. Carneiro, Maria Helena C. Carvalho, i Jane F. Reckelhoff

Link – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4796634/

Naziv studije – Testosteron Terapija: Preklad i revizija kliničkih aplikacija

Autori – RYAN C. PETERING, MD, i NATHAN A. BROOKS, MD, MPH

Link – https://www.aafp.org/afp/2017/1001/p441.html

Summary
Libido i uzroci slabog seksualnog nagona žena i muškaraca
Article Name
Libido i uzroci slabog seksualnog nagona žena i muškaraca
Description
Libido je želja za seksualnim aktivnostima. Oko 5% muškaraca i žena ima smanjen libido, stanje koje se povećava s godinama.
Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.