super kamagra

Prerana ejakulacija ili brzo svršavanje je stanje  koje se može pojaviti ili se javlja kada muškarac tokom seksualnog čina ejakulira brže nego što bi njegov partner ili on to želeli.Ejakulacija opis

Prerana ejakulacija – Uvod

Prerana ejakulacija je veoma učestao seksualni problem. Procene variraju, ali idu dotle da 1 od 3 muškarca se suoče sa njim u nekom periodu svog života.

Dokle god se ne dešava često, nema razloga za brigu. Ipak, možda patite od prevremene ejakulacije ukoliko:

 • Uvek ili skoro uvek ejakulirate u periodu od  60 sekundi od penetracije
 • Ne mozete da odlozite ejakulaciju tokom seksualnog čina u većini slučajeva
 • Osecate frustraciju i nelagodnost, i zbog toga izbegavate seksualno intimne odnose

I biološki i psihološki činioci igraju veoma važnu ulogu u pojavi prevremene ejakulacije. Većina muškarca se ne oseća nimalo prijatno da priča o toj pojavi, treba da znaju sledeće – da je prerana ejakulacija je izlečiv problem.

Lekovi, savetovanje i seksualne tehnike odlaganja ejakulacije – ili kombinacija navedenog – može pomoći poboljšanju seksualnog odnosa za vas i vašeg partnera.

Prerana ejakulacija i njeni simptomi

Glavni simptom kod prerane ejakulacije je sledeće – odlaganje je gotovo nemoguće za jedan minut od početka seksualnog odnosa, odnosno penetracije. Izmedju ostalog, ova pojava se pojavljuje u skoro svim seksualnim situacijama, pri čemu ni masturbacija nije izuzetak.

Ova pojava se deli na:

 • Stalna (primarna). Stalna prerana ejakulacija se dešava uvek ili gotovo uvek, počevši sa prvim seksualnim susretom.
 • Stečena (sekundarna). Stečena prerana ejakulacija se razvija posle prethodnih seksualnih iskustava koji su protekli bez problema

Mnogi muškarci misle da pate od prevremene ejakulacije, ali im se simptomi ne uklapaju u dijagnostičku sliku prevremene ejakulacije.

Umesto toga možda imaju prirodnu varijantu, koja uključuje periode prebrze kao i periode normalne ejakulacije.

Kada posetiti lekara?

Konsultujte se sa lekarom ukoliko ejakulirate brže nego što biste želeli prilikom većine seksualnih susreta. Većini muške populacije  je veoma neprijatno da vode razgovore o problemima njihovog seksualnog zdravlja. Nemojte da vam to bude kočnica u razgovoru sa vašim lekarom. Sve je rešivo.

Pojedincima, sam razgovor sa lekarom može olakšati brige vezane za prevremenu ejakulaciju. Na primer, umirujuće moze biti saznanje da je povremena prerana ejakulacija zapravo normalna i da u proseku vreme od početka snošaja do ejakulacije iznosi oko pet minuta.

prerana ejakulacija i njene karakteristike

Prerana ejakulacija – Uzroci

Doktori i naučnici još nisu upoznati sa tačnim uzrokom prevremene ejakulacije. Iako je nekad smatrano da je samo psihološki problem, doktori sada znaju da je prerana ejakulacija kompleksna interakcija psiholoških i bioloških faktora.

Psiholoski faktori i uzroci

Psihološki uzroci i faktori koji potencijalno utiču na pojavu PE su:

 • Izuzetno rano seksualno iskustvo
 • Moguće seksualno zlostavljanje
 • Izraženo nezadovoljstvo ličnim izgledom
 • Pojava depresije
 • Stalna briga o prevremenoj ejakulaciji
 • Osećaj krivice koji vam daje  nagon da brzate tokom seksualnih susreta

Drugi uzroci koji mogu odigrati veliku ulogu:

 • Impotencija. Muškarci koji se opterećuju sticanjem ili održavanjem erekcije tokom seksa mogu formirati navike prebrze ejakulacije, koje se kasnije jako teško menjaju.
 • Anksioznost. Mnogi koji pate od prevremene ejakulacije imaju problem i sa anksioznošću – da li specifično u vezi sa seksualnim sposobnostima ili necim drugim.
 • Problem u vezi. Ukoliko ste imali zadovoljavajuće seksualne veze sa drugim partnerima, kod kojih se prevremena ejakulacija dešavala retko ili nikako, moguće je da međuljudski odnosi i neslaganja između vas i vašeg partnera doprinose problemu.

Biološki uzroci

Čitav niz bioloških faktora može doprineti prevremenoj ejakulaciji, uključujući:

 • Poremećeni hormonalni nivo
 • Poremećeni nivo moždanih hemikalija zvanih neurotransmiteri
 • Zapaljenje i infekcija prostate ili mokraćnog kanala
 • Nasledni faktor

Faktori rizika

Drugi uzroci koji mogu dovesti do povećanja rizika od prevremene ejakulacije, uključuju sledeće:

 • Impotencija. Možda ste izloženi većem riziku od prevremene ejakulacije ako povremeno ili često imate poteškoće postizanja ili održavanja erekcije. Strah od gubitka iste može svesno ili nesvesno uzrokovati brzanje tokom seksualnog odnosa.
 • Stres. Emotivni ili psihički napori u bilo kojoj sferi života mogu igrati ulogu u prevremenoj ejakulaciji, ograničavajući vašu mogućnost opuštanja i koncentracije tokom seksa.

Komplikacije

Prerana ejakulacija može uzrokovati probleme u vašem životu, poput:

 • Stres i problem u vezama. Česta komplikacija kod prevremene ejakulacije je stres u vezi
 • Problemi sa plodnošću. Prerana ejakulacija otežava oplodnju parovima koji pokušavaju da naprave dete ako ne dolazi do intravaginalne ejakulacije.

prerana ejakulacija i njene posledice

Prerana ejekulacija – Dijagnoza

Uz pitanja o seksualnom životu, doktor će vas pitati o istoriji bolesti i možda obaviti opšti pregled. Ukoliko imate i preuranjenu ejakulaciju i poteškoće ostvarivanja i održavanja erekcije, vaš lekar će možda zatražiti i analize krvi radi provere nivoa muških hormona (testosterona) ili neke druge testove.

U pojedinim slučajevima, lekar će predložiti posetu urologu ili psihologu koji se bavi seksualnom disfunkcijom.

Lečenje

Uobičajene metode lečenja prevremene ejakulacije uključuju bihejvioralne tehnike, lokalne anestetike, lekove i savetovanje. Imajte na umu da je potrebno vreme utvrditi terapiju ili kombinaciju terapija koja će vam rešiti problem. Bihejvioralna terapija (psihoterapija) u kombinaciji sa lekovima je možda najefektivniji metod.

Bihejvioralne tehnike

U pojedinim slučajevima, terapija za prevremenu ejakulaciju može uključivati jednostavne korake. Poput masturbacije sat ili dva pre odnosa da bi odložili ejakulaciju tokom seksa.

Vaš lekar može predložiti i izbegavanje odnosa na neko određeno vreme i fokusiranje na drugi vid seksualne okupacije. Time se otklanjaja pritisak sa seksualnih susreta.

Vežbe za karlično dno

Slabi mišići karličnogdna idu u prilog pojavi odlaganja ejakulacije. Vežbe za karlično dno (Kegelove vežbe) mogu ojačati ove mišiće.

Za izvođenje ovih vežbi potrebno je:

 • Naći prave mišiće. Da biste našli mišiće karličnog dna, zaustavite se u sred mokrenja ili stegnite mišiće kojima sprečavate ispuštanje gasa. Ovim pokretima koristimo mišiće karlice, tj. karličnog dna (dijafragme). Kada ih nađete, vežbe možete izvoditi u svim položajima, mada je najlakše za početak u ležećem.
 • Usavršite tehniku. Zategnite mišiće , zadržite kontrakciju tri sekunde, pa opustite tri sekunde. Probajte nekoliko puta zaredom. Kada vaši mišići ojačaju, probajte izvoditi Kegelove vežbe sedeći, stojeći ili dok hodate.
 • Održite fokus. Za najbolje rezultate, fokusirajte se samo na te mišiće. Pazite da ne zatežete mišiće abdomena, butina ili zadnjice. Izbegavajte da zadržavate dah, umesto toga, dišite opušteno i slobodno.
 • Ponavljajte 3 puta na dan. Ciljajte bar tri seta od po 10 ponavljanja dnevno.

Tehnika pauza-stisak

Lekar, vas i vašeg partnera, može savetovati da izvodite metodu takozvane pauze i stiska. Ovako se ona izvodi:

 • Počnite uobičajeno seksualnu aktivnost, uključujući stimulaciju penisa, dok ne budete skoro spremni da ejakulirate.
 • Neka vaš partner stisne kraj vašeg penisa, na spoju glavića i tela penisa, i zadži tako nekoliko sekundi, dok vas nagon za ejakulacijom ne prođe.
 • Ako je potrebno neka vaš partner ponovi postupak stiskanja.

Ponavljanjem koliko god je puta potrebno, možete postići penetraciju bez ejakulacije. Posle nekoliko pokušaja, samim znanjem da možete zaustaviti ejakulaciju. Ovom tehnikom možete stvoriti naviku i možda vam više ne bude potrebna.

Ako vam ova tehnika na bilo koji način stvara neprijatnosti ili bol, alternativa je da stanete sa stimulacijom tik pred ejakulaciju. Sačekajte da se nivo uzbuđenja stabilizuje i nastavite. Ovaj pristup se naziva start-stop tehnika.

Kondomi

Prezervativi mogu smanjiti osetljivost penisa, što može pomoći odlaganje ejakulacije. Ovo sredstvo (Kondomi) za duži odnos su jedno od rešenja. Oni sadrže anestetike poput benzokaina ili lidokaina i pravljeni su od debljeg lateksa u te svrhe.

Neki od njih su Trojan Extended, Durex Performax Intense i Lifestyles Everlast Intense.

Prerana ejakulacija – Lekovi

Lokalni anestetici

Anestetske kreme i gelovi sa benzokainom, lidokainom ili prilokainom se ponekad koriste za lečenje prevremene ejakulacije. Ovi proizvodi se nanose 10 do 15 minuta pre seksa da smanje osetljivost i odlože ejakulaciju.

Lidokain-prilokain kreme se izdaju na recept. Lidokain sprej za prevremenu ejakulaciju se prodaje bez recepta.

Iako su vrlo efikasni i podnošljivi, lokalni anestetici ponekad imaju nuspojave. Na primer, gubljenje osećaja i smanjeno seksualno uživanje. Ponekad, ove pojave se javljaju i kod žena.

Oralni lekovi

Mnogi lekovi potencijalno odlažu orgazam. Iako nijedan od ovih lekova nije odobren od strane FDA (Agencija za hranu i lekove) za lečenje prevremene ejakulacije, neki se baš u te svrhe i koriste. Tu uključujemo antidepresive, anelgetike i inhibitore fosfodiestraze.

Ovi lekovi mogu biti prepisani po potrebi ili za svakodnevnu upotrebu, sami ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

 • Antidepresivi. Sporedne pojave odredjenih antidepresiva dovode do odloaganja orgazama. Zato, selektivni inhibitori serotonina (SSRI), poput escitaloprama (lexapro), sertralina (Zoloft), paroksetina (Paxil) ili fluoksetin (Prozak, Serafem) se ponekad koriste u te svrhe.

Od odobrenih za korišćenje u Americi, paroksetin se čini najefektivnijim. Ovi lekovi obično deluju nakon 5 do 10 dana. Ali ponekad je potrebno dve do tri nedelje tretmana da bi dostigli pun efekat.

Ako SSRI ne poprave tajming vase ejakulacije, lekar vam možda prepiše triciklični antidepresiv klomipramin (Anafranil). Nuspojave korišćenja antidepresiva mogu biti mučnina, znojenje, pospanost i smanjeni libido.

 • Anelgetici. Tramadol (Ultram) je lek protiv bolova. Jedan od propratnih efekata je odlaganje ejakulacije. Moguća neželjena dejstva su mučnina, glavobolje, pospanost i vrtoglavice. Može se prepisati kad SSRI terapija ne deluje. Tramadol se ne sme uzimati u kombinaciji sa SSRI (antidepresivima).
 • Inhibitori fosfodiestraze-5. Neki lekovi za lečenje impotencije poput sildenafila (Kamagra), tadalafila (Tadalis), orvardenafila (Valif), mogu pomoći kod prevremene ejakulacije. Nuspojave mogu biti glavobolje, crvenilo u licu i problemi sa varenjem. Ovi lekovi mogu biti efektivniji u kombinaciji sa SSRI (antidepresivima).

Eventualna buduća lečenja

Istraživanja ukazuju na nekoliko lekova koji bi mogli biti uspešni u terapiji, ali se još ispituj. Ovo su neki od njih:

 • Dapoxetine. Ovo je antidepresiv (SSRI) koji se često koristi u lečenju prevremene ejakulacije u inostranstvu. Trenutno je na kliničkim ispitivanjima u Americi.
 • Modafinil (Provigil). Ovo je terapija za poremećaj spavanja, narkolepsiju.
 • Silodosin (Rapaflo). Ovo je obično lek za lečenje povećanja prostate (benignu hiperplaziju prostate).

Savetovanje

Ovaj pristup podrazumeva razgovor sa psihologom o vašim vezama i iskustvima. Terapije mogu smanjiti anksioznost i naći bolji način nošenja sa stresom. Savetovanje najčešće pomaže u kombinaciji sa terapijom lekovima.

Kod prerane ejakulacije, možete osećati gubitak bliskosti sa seksualnim partnerom. Možete se osećati ljutim, osramoćenim i uznemirenim, i distancirati se od partnera.

Takođe i vaš partner može biti uznemiren promenama u seksualnoj intimi. Prerana ejakulacija može emotivno povrediti ili udaljiti partnere. Razgovor je najvažniji korak, a savetovanje za parove ili seksualna terapija mogu pomoći.

prerana ejakulacija simptomi i uzroci

Alternativna medicina

Nekoliko alternativnih tretmana se proučava, poput joge, meditacije i akupunkture. Ipak, dodatna istraživanja su potrebna da bi se utvrdila njihova delotvornost.

Priprema za vaš pregled

Normalno je osećati se nelagodno dok pričate o seksualnim problemima, ali budite sigurni da je vaš doktor imao slične razgovore sa mnogim pacijentima. Prerana ejakulacija je veoma često i izlečivo stanje.

Budite spremni da govorite o prevremenoj ejakulaciji, da biste dobili adekvatnu terapiju kako bi vratili vaš seksualni život na prave staze. Neke od ovih informacija će vam biti od pomoći da bi mogli da se pripremite za vaš pregled.

Unapred zapisane informacije

 • Priprema pred pregled. Pri zakazivanju, pitajte da li su određene pripreme potrebne pre pregleda.
 • Koliko često vam se dešava prerana ejakulacija? Koliko posle početka odnosa uobičajeno ejakulirate?
 • Seksualna istorija. Osvrnite se na prošle veze i seksualne susrete od kako ste seksualno aktivni. Da li ste imali slične probleme ranije? Sa kim, i pod kakvim okolnostima?
 • Zdravstvena istorija. Zapišite sve medicinske probleme koje imate, uspostavljene dijagnoze, eventualna mentalna stanja. Zapišite i imena svih lekova i doze koje uzimate ili ste skoro uzimali, nebitno da li su na recept ili ne.
 • Pitanja za doktora. Zapišite unapred pripremljena pitanja i iskoristite vaš termin najbolje moguće.

Osnovna pitanja za vašeg lekara

Ispod je lista pitanja za vašeg lekara o preuranjenoj ejakulaciji. Ne oklevajte da pitate sve što vas interesuje.

 • Sta uzrokuje moju prevremenu ejakulaciju?
 • Koje testove preporučujete?
 • Koji pristup lečenju preporučujete?
 • Koliko po započetoj terapiji mogu da očekujem poboljšanje?
 • Kolika poboljšanja realno mogu da očekujem?
 • Da li sam pod rizikom ponovnog nastanka problema?
 • Postoji li alternativa terapiji koju mi prepisujete?
 • Imate li neke brošure ili štampane materijale koje mogu poneti kući kako bih se bolje informisao? Koje sajtove preporučujete da posetim?

Šta da očekujete od vašeg doktora

Doktor može pitati vrlo lična pitanja, kako vas tako i vašeg partnera. Kako bi ste mu pomogli da otkrije uzrok vašeg problema i najbolju terapiju, spremite se na pitanja tipa:

 • Koliko često imate prevremenu ejakulaciju?
 • Kada ste prvi put iskusili prevremenu ejakulaciju?
 • Da li imate prevremenu ejakulaciju samo sa odredjenim partnerom ili partnerima?
 • Imate li prevremenu ejakulaciju dok masturbirate?
 • Imate li prevremenu ejakulaciju svaki put kad imate seks?
 • Koliko često imate seksualne odnose?
 • Da li i koliko vam smeta prerana ejakulacija?
 • Koliko vašem partneru smeta prerana ejakulacija?
 • Da li ste zadovoljni vašom vezom?
 • Da li imate li problema sa održavanjem i postizanjem zadovoljavajuće erekcije, odnosno potencijom?
 • Pijete li neke lekove? Ako da, koje i koliko dugo pijete ili pre koliko ste prestali?
 • Da li koristite narkotike?
Šta uraditi u međuvremenu

Odlučiti se na razgovor sa lekarom je važan korak. U međuvremenu, istražite nove načine povezivanja sa vašim partnerom. Iako prevremena ejakulacija stavlja teret i veliko opterećenje na vezu, upamtite, to je izlečivo stanje.

BONUS – Top 8 namirnica za borbu protiv prevremene ejakulacije

Da li patite od problema vezanih za prevremenu ejakulaciju I pitate se kako da ih otklonite? Momci, evo pet stvari koje će vam pomoći da stanete na kraj prevremenoj ejakulaciji.

Predložićemo vam 8 domaćih lekova koji će vam pomoći da rešite problem prevremene ejakulacije.

Mladi crni luk (praziluk)

Seme mladog luka je afrodizijak i kao takav može pomoći u usporavanju prevremene ejakulacije kod muškaraca. Ove semenke povećavaju ljudsku izdržljivost i snagu, time omogućuju da produži seksualne kapacitete. Da biste koristili ovaj lek, potrebno je da smrvite semenke i pomešate ih sa vodom. Pijte ovu mešavinu tri puta dnevno pre obroka. Beli luk je takođe dobar za povećanje vašeg seksualnog kapaciteta i jačanje reproduktivnih organa.

Ashwagandha

Ova indijska medicinska biljka je efektivno sredstvo u borbi protiv seksualnih problema kod muškaraca. Ashwagandha popravlja mentalnu moć i podiže libido kod muškaraca. Uz njenu pomoć muškarci bolje kontrolišu ejakulacije i produžuju trajanje seksualnih odnosa. Ova biljka povećava izdržljivost i efektivan je lek kod stanja erektilne disfunkcije i impotencije.

Đumbir i med

Konzumiranje đumbira povećava cirkulaciju krvi u našem telu i posebno povećava cirkulaciju mišića penisa. Time muškarci imaju veću kontrolu pri ejakulaciji. Đumbir je takođe dobar pri održavanju erekcije jer zagreva telo, time uzrokujući povišenu cirkulaciju tela. Med je vrlo jak afrodizijak i on dodatno pomaže i pojačava snagu đumbira. Najbolji način konzumacije se dobija mešanjem pola kašičice đumbira sa medom i uzimanje neposredno pred spavanje.

Beli luk

Beli luk ima svojstva afrodizijaka i može pomeći u produžavanju seksualnih odnosa bez prevremenih ejakulacija. Čenovi belog luka, anti bakterijske i anti zapaljenske biljke, poboljšavaju cirkulaciju tela i greju telo i time poboljšavaju snošaj. Beli luk možete direktno žvakati ili propržiti u tiganju na ulju, masti, puteru ili šta već koristite u te svrhe i jesti svako jutro na prazan stomak.

Asparagus (Špargla)

Korenje ove biljke je izuzetno korisno u izbegavanju prevremene ejakulacije. Korenje špargle možete prokuvati u mleku i piti dva puta dnevno da ojačate i povećate kontrolu mišića penisne regije.

Balansirana dijeta

Bilo bi poželjno da određene vrste hrane poput čokolade, ljutih papričica i pića bogata kafeinom, potpuno izbacite iz vaše dijete da biste uspostavili kontrolu nad seksualnom disfunkcijom. Vaša dijeta bi trebala biti bogata cinkom, selenom, kalcijumom i gvožđem radi bojle kontrole i snage. Hrana bogata ugljenim hidratima i malim procentom proteina je takođe dobra za dodatno oslobađanje serotonina i borbu protiv anksioznosti.

Bamija

Bamija je itekako dobar lek u borbi sa prevremenom ejakulacijom. Ovo povrće slobodno možete pridodati svakodnevnim obrocima ili uzimati njen prah. Prah bamije isto tako možete konzumirati svakodnevno.

Šargarepa 

Šargarepa je više od ukusne povrćke. Može se koristiti da brzo izleči problem prevremene ejakulacije. Šargarepa ima svojstva koja podižu libido i itekako mogu pomoći u kontrolisanju ejakulacije. Za najbolje rezultate, jesti kuvanu šargarepu sa jajima i medom redovno.

Summary
Prerana Ejakulacija - Brzo Svršavanje - Lečenje i Uzroci (2019)
Article Name
Prerana Ejakulacija - Brzo Svršavanje - Lečenje i Uzroci (2019)
Description
Prerana ejakulacija ili brzo svršavanje je stanje  koje se može pojaviti ili se javlja kada muškarac tokom seksualnog čina ejakulira brže nego što bi njegov partner ili on to želeli.
Author
Publisher Name
Andjama DOO
Publisher Logo

1 Comment on Prerana Ejakulacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.