Whey Protein – Uvod

Nisu svi proteini ovog sveta stvoreni jednaki. Pojedine forme proteine, kao što je whey, su značajno bolje od drugih.Whey protein sadrži neverovatan raspon esencijalnih amino kiselina, koje naš organizam jako brzo apsorbuje.

Brojne studije su pokazale da nam može pomoći u povećanju snage, mišićne mase i gubljenju značajne količine masnog tkiva.

Međutim, whey zapravo i nije samo protein. On u svom sastavu sadrži i mnoge druge nutrijente, neke sa veoma potentnim biološkim efektima.

Zapravo, whey je jedan od najistraživanijih suplemenata na svetu.

Ovo je detaljan članak o whey proteinu — šta je on, kako deluje i kako može da vam pomogne u ostvarivanju zacrtanih fitnes i zdravstvenih ciljeva.

Šta je Whey Protein?

whey protein slika

Whey je miks proteina pažljivo izolovanih iz whey-a, koji je onaj deo mleka, tečni deo, koji se pri proizvodnji sira odvaja.

Mleko u stvari sadrži dva glavna tipa proteina u svojoj osnovi: casein (80 %) i whey (20 %).

Whey se može naći u tečnom delu mleka. Kada se sir proizvodi, masni delovi mleka koaguliraju i whey se odvaja od ostalih nusproizvoda.

Ako ste ikada otvorili čašu jogurta i videli onu tečnost koja pluta na vrhu, to je whey. Proizvođači sira su tu tečnost jednostavno prosipali sve dok nisu ustanovili njen potencijal i komercijalnu vrednost.

Nakon što se razdvoji tokom proizvodnje sira, whey prolazi kroz nekoliko proizvodnih koraka kako bi dostigao onu formu pod kojom se nalazi u slobodnoj prodaji — prah koji se dodaje šejkovima, obrocima, pićima i proteinskim čokoladicama.

Whey protein, sam, nema baš neki ukus, te se zato koriste zaslađivači. Čokolada, vanila i jagoda su najpopularniji.

Veoma je važno da pažljivo pročitate listu sastojaka, jer neki proizvodi sadrže i nezdrave aditive poput rafinisanog šećera.

Unos whey proteina je zgodan način suplementacije proteina na već postojeći dnevni unos koji ostvarujemo kroz ishranu.

Ovo može biti veoma važno bodibilterima i fitnes fanaticima, kao i svim ostalima koji žele da smršaju ili ima jednostavno dijeta ne pruža dovoljno proteina.

Većina whey proteina su sa nekim ukusom i zbog toga se vrlo lako dodaju zdravim poslasticama kao i smutijima i šejkovima.

Whey naše telo odlično toleriše, iako ljudi sa netolerancijom na laktozu bi trebalo da budu oprezni, a opet neki mogu i razviti ozbiljnu alergiju.

Dakle

Whey protein je miks proteina iz whey-a, koji je nusproizvod kod proizvodnje sira. Obično se prodaje kao prah sa određenim ukusom, koji se posle dodaje šejkovima, obrocima i proteinskim čokoladicama.

Whey Protein Suplementi Mogu Povećati Vaš Proteinski i BCAA Unos

Proteini su plastično rečeno, cigle od kojih je naše telo izgrađeno.

Oni se nalaze u sastavu većine bitnih elemenata, uključujući organe, kožu, tetive, kao i hormone, neurotransmitere, mnoge enzime i brojne druge molekule.

Proteini su takođe i gradivni elementi svih naših mišićnih tkiva.

Ona se formiraju od amino kiselina, manjih molekula koji su međusobno povezani kao klikeri ili perle na kanapu.

Neke amino kiseline su produkt naših telesnih ćelija, dok neke isključivo unosimo kroz hranu. Ove koje eksterno unosimo u naš sistem, kroz ishranu i dodatke ishrani, nazivamo esencijalne amino kiseline.

Proteini koji sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina su najbolji, a whey ih je prepun.

Posebno je bogat kiselinama razgranatog lanca kao što je leucin, a takođe sadrži i visoke doze cisteina.

Studijama je determinirano da je leucin najbolja anabolička (ona koja promoviše rast) amino kiselina i da cistein dovodi do i pomaže u podizanju nivoa ćelijskog antioksidansa  glutationa.

Whey protein je izgleda posebno aktivan i efektivan u stimulisanju rasta kod ljudi. Zapravo, majčino mleko je 60 % whey, u poreženju sa 20 % koje daje kravlje mleko.

Da sumiramo

Proteini koje nam whey pruža su vrlo visokog kvaliteta. Bogati su esencijalnim amino kiselinama, uključujući leucin i cistein.

Tipovi Whey Proteina: Koncentrat vs Izolat vs Hidroizolat

Postoji nekoliko popularnih tipova whey proteina.

Glavna razlika između njih je u načinu njihovog procesuiranja i proizvodnje.

  • Koncentrat: Oko 70 – 80 % proteina; sadrži nešto laktoze (mlečni šećer) i masti i ima najlepši ukus.
  • Izolat: 90 % protein ili više; sadrži manji procenat laktoze, masti i nažalost ima nedostatke dosta korisnih nutrijenata koje koncentrat ima.
  • Hidrolizat: Poznat i kao hidolizovani whey, je tip koji je u samoj proizvodnji svaren, te se brže apsorbuje. Na taj način beleži se rast insulina od 28 – 43 % veći od onih vrednosti koje daje izolat.

Whey protein koncentrat je čini se, najbolja opcija. Za šta god da se odlučite, dostupno vam je putem interneta.

Najjeftiniji je i zadržava najviše korisnih nutrijenata koji se prirodno nalaze u whey-u. Mnogi ga preferiraju zbog boljeg ukusa, koji je verovatno takav zbog laktoze i masti.

Ako imate probleme sa tolerancijom koncentrata ili želite čist protein, bez masti i šećera, tj. ugljenih hidrata, možda je bolje rešenje za vas izolat ili možda hidrolizat.

Iako je koncentrat whey-a najpopularniji, istraživanja se najviše izvode na izolatima whey proteina.

Dakle

Glavni tipovi whey proteina su koncentrat, izolat i hidrolizati. Oni mogu varirati u sastavu, ukusu, ceni i apsorbciji (svarljivosti).

Efekti Whey Suplementacije na Mišićnu Masu i Snagu

Najpoznatija upotreba whey proteina i njegovih suplemenata leži u izgradnji mišićne mase i postizanju veće snage.

Među sportistima, bodibilderima, fitnes modelima kao i među ljudima koji žele da poprave svoje performanse u teretani i treninzima, whey je izuzetno popularan.

Način na koji whey protein promoviše razvoj snage i mišića uključuje:

  1. Gradivne elemente: Pruža vam proteine i amino kiseline, koji se u našem telu koriste kao gradivni elementi u povećanju mase i snage.
  2. Hormone: Povećava otpuštanje anaboličkih hormonalnih elemenata direktno odgovornih za stimulaciju mišićnog rasta, kao npr. insulina.
  3. Leucin: Bogat je aminokiselinom leucinom, koja kako već znamo, stimuliše sintezu mišićnih proteina na molekularnom i genetskom nivou.
  4. Brza apsorbcija: Whey protein se apsorbuje i stavlja u pogon veoma brzo, mnogo brže od ostalih tipova proteina.

Whey proteini su se pokazali kao posebno efektivani u dizanju nivoa mišićne mase kada se uzima neposredno pre, posle ili za vreme treninga. Sinteza proteina mišića je obično na maksimumu u neposrednom periodu po završetku treninga.

Međutim, skorašnji pregled svih dokaza na ovu temu, zaključio je da ukupan 24.časovni unos proteina najmerodavniji faktor u razvoju mišića. Da li je taj protein unet pre, posle ili za vreme treninga, nije toliko bitno.

Kada se poredi sa drugim tipovima proteina, kao na primer proteinom soje, whey protein se pokazao nešto boljim.

Kada se poredi sa kaseinom, dokazi su malo drugačiji. Whey se čini nešto efektivnijim kratkoročno posmatrano, ali kasein stimuliše mišićni rast duži vremenski period pa je sveukupni rezultat prilično sličan.

Takože, zapamtite da ukoliko vam je dijeta dovoljno kvalitetna i unosite dovoljne količine proteina, dodatna suplementacija whey proteinom verovatno neće dati primetne rezultate.

U studiji trajanja 12 nedelja, kod starijih odraslih jedinki sa adekvatnim unosom proteina i redovnim treninzima, nije primećen dodatni mišićni rast pri suplementaciji whey proteinom ili ugljenim hidratima.

Dakle, dokazi da whey protein ima neki uticaj na mišićnu masu i snagu su podeljeni, ali opet rezultati mogu varirati od osobe do osobe.

Ako već unosite dovoljno mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda — svih bogatim kvalitetnim proteinima — benefiti od dodavanja whey proteina ishrani će biti zanemarljivi.

SUMirajmo

Postoji tona dokaza da je whey protein efektivan u povećanju mišićne mase i telesne snage, kao i tona da to nije slučaj. Probajte i zaključite sami.

Whey Protein Poboljšava Osećaj Sitosti i Može Povoljno Uticati na Smanjenje Telesne Mase

Svima je dobro poznato da protein može pomoći u smanjenju telesne mase, jer je u pitanju daleko najzasićeniji makronutrijent.

Protein može povećati potrošnju energije i po 80 – 100 kalorija na dan, na taj način dovodeći korisnike da automatski kroz obrok unose i do 441 kaloriju manje.

U jednoj studiji, unos 25 % dnevnih preporučenih kalorija kroz proein, smanjilo je osećaj gladi za 60 % i prepolovilo želju za grickalicama u kasne sate.

Uzimanjem whey proteina podstičemo ove mehanizme i na taj način možemo dovesti do smanjenja kilograma i gubitka masti.

Studije su pokazale da prostom zamenom drugih izvora kalorija whey proteinom, u kombinaciji sa dizanjem tegova, može uzrokovati smanjenje telesne mase za oko 8 funti (3.5 kg) i sve to uz formirnje zdrave mišićne strukture.

Ako zaista pokušavate da smršate, whey protein suplementi vam u tome mogu pomoći. Smanjićete masu i održati mišićni tonus.

Dakle

Protein se pokazao odličnim u pomoći kod mršavljenja svojim podizanjem metabolizma i smanjenjem apetita. Whey protein može povećati gubitak masti i održati zdravu mišićnu masu.

Ostali Zdravstveni Benefiti Whey Proteina

Whey nije samo visoko kvalitetan izvor proteina. On sadrži i brojne korisne mikronutrijente.

Neki od njih su laktoferini, imunoglobulini, beta-laktoglobulini i alfa-laktalbumin.

Kada zagrebemo iza mišića, snage i zategnutosti, whey protein pruža i brojne druge benefite.

On smanjuje i krvni pritisak, šećer u krvi i smanjuje simptome stresa i depresije koje možda osećamo.

Takože nas štiti od kancera, smanjuje simptome hepatitisa, povećava koštanu gustinu i snagu, popravlja imunitet kod virusnih oboljenja poput HIVa i povećava životni vek miševa.

Činjenica je da je whey protein bogat amino kiselinama i cisteinom i tako ublažava ili otklanja mnoge zdravstvene tegobe. Cistein ovo čini povećanjem nivoa glutationa, glavnog antioksidansa u našim telesnim ćelijama.

Znači

Whey je prepun esencijalnih aminokiselina i drugih zdravih stvari. Bogat je i cisteinom, aminokiselinom koja diže proizvodnju glutationa, antioksidansa koji čisti naše telo i pruža brojne zdravstvene benefite.

Da li Whey Protein utiče seks?

Proteini koji održavaju telo dobri su i za spavaću sobu. On pomažu u povećanju nivoa testosterona, a surutka bogata proteinima može biti od vitalnog značaja za proizvodnju testosterona i držaće vas dalje od preprata za potenciju kao što je Kamagra Gel

Doziranje i Neželjeni Efekti

Najčešća, uobičajena doza je 1 – 2 kašike (oko 25 – 50 grama) na dan, obično nakon treninga.

Preporučuje se da uvek pratite uputstva navedena na samom pakovanju proizvoda koji koristite.

Znajte da u slučaju već visokog unosa proteina, dodavanje ovog suplementa neće dati željene rezultate i možda će biti totalno nepotrebno.

Postoje određene brige koje se šire, kako protein uzrokuje oštećenja bubrega i doprinosi razvoju osteoporoze, ali one nisu osnovane.

Naprotiv, protein je dokazano zaštita od pojave osteoporoze i nemam nikakve loše efekte po naše bubrege.

Međutim, osobe sa oštećenjima jetre i bubrega ne bi trebalo da koriste whey protein ili barem neka pre upotrebe konsultuju svog lekara o tome.

Prevelika upotreba proteina može izazvati digestivne probleme poput mučnine, gasova, proliva, grčeva i bolova. Postoje osobe koje su alergične na whey. Vodite računa.

Ako ne tolerušete običan whey protein koncentrat, izolat ili hidrolizat bi vam možda više pasovali. Alternativno, jednostavno biste mogli izbaciti kompletno whey protein i koristiti ostale namirnice bogate proteinima.

Ali uopšteno govoreći, whey protein ima odlične bezbedonosne profile i velika većina korisnika ga može upotrebljavati bez ikakvih problema.

Upamtite

Whey protein je veoma bezbedan i siguran proizvod. Uobičajena doza je jedna do dve crpaljke (oko 25 – 50 grama) na dan.

Kad Podvučemo Crtu

Kada govorimo o zdravim načinima dodavanja dodatnog proteina našoj dijeti, whey je neprikosnoven. To je visoko kvalitetan izvor proteina koji se odlično apsorbuje i implementira u našem telu.

Ova činjenica je veoma važna atletama, bodibilderima i osobama koje zahtevaju povećanje mišićne mase i snage, a smanjenje masnih naslaga.

Kada je u pitanju mršavljenje i povećanje mišićne mase, protein je tu neprikosnoven. Whey protein je izgleda najbolji od svih drugih kvalitetnih formi proteina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.